Når skal vinduene byttes?

Mange tror vinduene skal byttes først når de får synlige skader. Imidlertid er det evnen til å isolere om gir størst avkastning – og den er ikke synlig for det blotte øyet. Når du først bytter vinduene, er det ofte inneklima og strømregningen du merker forskjell på.

Uldal

– Det finnes ingen fasit på hvor ofte man bør skifte ut vinduer, for det avhenger mye av værforholdene der man bor. I tillegg vil vinduets levetid avhenge av hvor godt man vedlikeholder det, sier byggmester Svein Arne Schei. Selv bor og jobber han på værutsatte Jæren, og i jobben rehabiliterer han regelmessig hus som får et lunt inneklima, takket være nye vinduer.

Vår i luften
Tida for en liten vindusdugnad er inne og det kan være lurt å prioritere en ekstra god kikk på vinduene. Da vil du kunne fange opp de små detaljene som tyder på at vinduene er modne for renovering eller utbytting.

Dette skal du se etter:
• Kondens i glasset (melkeaktig belegg mellom glassene)
• Råte i treverk
• Utettheter i ramme
• Trekk fra vinduet 

Viktigere enn du tror
Kan du krysse av på noen av punktene i listen overfor, vil du bli overrasket over hvor stor effekt nye vinduer vil ha på boligen din. – Jeg hører stadig kunder utbryte at «så varmt og godt det ble inne nå!» etter at de har fått nye vinduer. Ingen tror på forhånd at vinduene har en så stor varmesparende verdi, forteller Schei. Opplever du at varmekildene dine ikke får det varmt der du bor? Kanskje er det vinduene som er problemet.


Hvilket vindu skal du velge?
Klima og miljø er forskjellig fra land til land og det gunstige er å kontakte lokale eksperter for beste løsninger. Bor du utsatt ved kysten eller i en trafikkert by? Norge er et land fylt av kontraster og som norsk vindusprodusent har vi på Uldal lang erfaring med produksjon av vinduer, helt siden 1942. Vi forstår viktigheten av kvalitet i alle ledd. Vinduene er spesialtilpasset norske værforhold, og de passer like godt i en tradisjonell hytte som i et moderne hus.

 


VÆRUTSATT: På Randaberg i Rogaland ligger Frode Køningsbergs hus. Takket være Uldal vinduer har han det lunt og godt inne, selv om vestlandsværet skulle vise seg fra sin verste side.

Fornøyd – både med estetikk og kvalitet
– Vi flyttet inn i vårt nybygde hus på Randaberg for nøyaktig ett år siden, og er veldig fornøyde. Vi valgte vinduer fra Uldal, ettersom vi allerede har dem på hytta. Uldal betyr kvalitet for oss, sier Frode Køningsberg. Estetikk har også har vært et viktig element i utformingen av det moderne trehuset.

– Moderne hus har gjerne rause glassflater, og da er det svært viktig å velge seg kvalitetsvinduer for et godt bomiljø. Uldal har et stort utvalg som passer like godt i et åttitallshus som et arkitekttegnet funkishus, sier Schei.

Slik vedlikeholder du vinduene dine:
• Regelmessig vask utvendig og innvendig.
• Ikke vask bare glasset, men hele vinduet.
• Smør vridemekanismen og andre bevegelige deler.
• Trevinduer må etterses årlig og males ved behov år, normalt 5-10år.